Bardzo lubię domowe ciasta. A szczególnie takie które, przekłada się różnego rodzaju kremami. Zdaję sobie jednak sprawę że są one bardzo kaloryczne... Ale nie musimy od razu zjadać całej blaszki a jedynie kawałek. Ale są i tacy którzy bardziej cenią sobie tzw. suche, do takich zaliczała się moja córeczka. Mówię zaliczała się bo teraz już z chęcią zajada. A ja mam fantastyczny przepis, którym chciała bym się podzielić z moimi.. choć jeszcze nie licznymi czytelnikami. Ciasto składa się z 3 warstw nakładanych po kolei jedna na drugą. Czyli zaczynamy od zrobienia ciasta kruchego i wyłożenia go na blaszkę a następnie posypujemy bakaliami. Na surowe ciasto wylewamy ciasto z białek. A na ciasto białe wykładamy ciasto orzechowe a następnie pieczemy. Upieczone ciacho polewamy polewą i dekorujemy według własnego uznania. Czytając ten tekst zastanawiasz się dla czego nie ma fotek, ale to dla tego że prowadzę bloga od niedawna i piekąc ciasta nie myślałam o fotografowaniu swoich wyrobów. postaram się uzupełnić braki.
Ciasto kruche:
2 duże szklanki mąki
5 żółtek
1 margaryna
7 dag cukru pudru
3 łyżki śmietany
proszek do pieczenia
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić ciasto i wyłożyć na blaszkę na ciasto rozsmarować powidło śliwkowe i posypać pokrojonymi bakaliami (śliwki, orzechy itp...)
7 białek ubić utrwalić 20 dag cukru dodać 7 dag mąki ziemniaczanej i 7 dag mąki pszennej 1/2 kostki roztopionej margaryny oraz 1 łyżeczkę amoniaku. Przygotowane ciasto wyłożyć na ciasto z bakaliami.
Ciasto orzechowe:
5 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki bułki tartej
20 dag orzechów mielonych
proszek do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników. Wylać na ciasto białe. Upiec. Wierzch ciasta polać polewą.
Smacznego!
Temperatura pieczenia 180 stopni? Ile czasu pieczemy ciasto?
OdpowiedzUsuń