Składniki:
2 filety śledziowe marynowane w occie
1 cebula
1 łyżka rodzynek
1 łyżka suszonej żurawiny
5 moreli suszonych
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki chili w proszku
Wykonanie:
Śledzie osączamy z zalewy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Suszone owoce sparzamy i osączamy.
Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy obie papryki i owoce, smażymy razem kilka chwil. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy ostygło dodajemy resztę oleju, wymieszamy i mieszanką zalewamy śledzie. Odstawiamy je pod przykryciem na min. 24 godziny.
Smacznego!
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń