Ciasto makowe:
Składniki:
15 dag margaryny
8 jaj
25 dag cukru pudru
10 dag prawdziwego miodu
3 dag kakao
30 dag maku
1 łyżeczka sody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Mak sparzyć i zmielić 2 razy.Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wlać roztopiony miód i wymieszać.Dodać resztę składników i ubitą pianę z białek.Upiec dwa placki w temp.160-180 st. C przez 20-30 min.
1 szklanka białek
30 dag cukru pudru
6 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
amoniak (na końcu noża)
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem pudrem,dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz ocet i amoniak.Ciasto przelać do takiej samej blaszki co placek makowy i piec 30 min. w temp.160-180 st. C.
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
2 sypkie galaretki
Wykonanie:
Jabłka zetrzeć na tarce.Gotować, bez wody, pod przykryciem, przez 10 min.Dodać 2 galaretki w proszku i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić i letnią masą przekładać placki.
Przełożenie placka:
- placek makowy
- masa jabłkowa
- placek biały
- masa jabłkowa
- placek makowy
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuńTakiego makowca jeszcze nie jadłam. Smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuń