Ciasto makowe:
25 dag maku
3 duże jabłka
5 jajek
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mąki
6 łyżek kaszy manny
1 szkl cukru pudru
1 szkl mleka
aromat migdałowy (kilka kropel)
Wykonanie:
Mak gotować na mleku ok 30 minut co jakiś czas mieszając. Ostudzić i zemleć 3 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kaszkę. Całość wymieszać. Dodać mak i jabłka oraz aromat migdałowy, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wlać do wyłożonej papierem blaszki (24x36cm) i piec ok 30-35 minut w 180 stopniach.
Ciasto serowe:
1 kg sera mielonego, śmietankowego o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
3-4 łyżki maki ziemniaczanej
Wykonanie:
W misce ucieramy żółtka, dodajemy ser i cukier puder, aż uzyskamy kremową konsystencję. Następnie, ciągle mieszając mikserem dodajemy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki na jednolita masę. Mieszamy wszystko z ubitą pianą z białek. Ser przelewamy do blaszki w której piekliśmy mak i pieczemy ok godziny w 180 st. C.
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
Z mleka, cukru i proszku budyniowego przygotowujemy budyń. Pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia, a następnie ucieramy z miękką margaryną
Przełożenie ciasta:
Przełożenie ciasta:
- ciasto makowe
- masa budyniowa
- ciasto serowe
- polewa czekoladowa
Smacznego!
takiego ciacha jeszcze nie jadłam.. :) musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń