Strony

niedziela, 10 stycznia 2016

Sernik orzechowy

Świąteczny stół zaszczycił również sernik. Tym razem wybór padł na sernik orzechowy,który zaczerpnięty jest z książki świąteczne ciasta.









Składniki:

1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru pudru
10 dag masła
2 żółtka
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy. Dodajemy cukier puder, sól i żółtka. Ponownie siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Wkładamy na godzinkę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy. Wylepiamy spód tortownicy o średnicy 24 26 cm. Pieczemy 20 minut w 180°C.

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
1/3 szklanki mąki pszennej + 1,5 łyżki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
5 dag roztopionego masła
3/4 puszki masy krówkowej

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem. Miksując, miksując porcjami dodajemy ser, roztopione i chłodne masło, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy masę krówkową, a do drugiej- 1,5 łyżki mąki pszennej. Mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywno. Dzielimy na pół, dodajemy do mas serowych, delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy na przemian po porcji mas serowych. Pieczemyok. 70 minut w 170 °C. Po upieczeniu pozostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a potem studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Dekorujemy polewą.

Smacznego!

1 komentarz: