Strony

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Makowiec z jabłkami

Już taki zwyczaj że na świątecznym stole powinien zagościć makowiec. Ja wybrałam stary sprawdzony przepis. Ciasto jest pyszne wilgotne w środku, aż chce się sięgnąć po następny kawałek.






  Składniki:

50 dag maku
25 dag cukru pudru
50 dag jabłek
9 łyżek kaszy manny
9 jajek
30 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
cukier puder lub lukier
mleko do sparzenia maku

Wykonanie:
:
Mak sparzyć w mleku. (Zalać gorącym mlekiem i przykryć na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Osączyć i dwukrotnie zmielić.
Oddzielić żółtka od białek.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
Ciasto wylać do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 21x 32cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Makowiec posypać cukrem pudrem lub polukrować


Smacznego .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz