Dziś była taka ponura pogoda, więc dla osłody wrzucam zaległe ciasto. I choć rogaliki sztucznie napompowane to ciasto przepyszne. A jeżeli nie chcemy mieć w środku sztucznych rogalików to proponuję przygotować je samodzielnie.
Źródło przepisu tutaj
Ciasto:
8 jajek
6 łyżek mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po kolei cukier, następnie żółtka i kolejno sypkie produkty, cały czas ubijać. Upiec biszkopt na blaszce o wymiarach 24x38 w temp. 180 stopni, przez ok 30 minut. po wystygnięciu podzielić ciasto na dwie części.
Masa I:
Masa I:
5 żółtek
budyń waniliowy
cukier waniliowy
margaryna Palma
3 łyżki mąki
pół szklanki cukru
2 szklanki mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 3 łyżkach wody
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Żółtka rozbić z mąką i budyniem w proszku. Zagotować 2 szklanki mleka i dodać do niego rozmieszaną substancję. W ten sposób ugotować budyń. Zimny budyń utrzeć z margaryną dodać rozpuszczoną, wystudzoną kawę i kakao.
Masa II:
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Ubić śmietanę kremówkę, dodając cukier puder i wystudzoną rozpuszczoną żelatynę. Chwilę ubijać.
Dodatkowo:
słoik powidła
2 opakowania 7 Days mini
Polewa.
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
Wykonanie:
Rozpuścić masło i wymieszać z cukrem pudrem, kakao i wrzącą wodą, zdjąć z ognia i przestudzoną polewą polać ciasto.
Przełożenie ciasta:
- biszkopt
- powidło
- masa I
- mini 7 Days'y
- masa II
- biszkopt
- polewa
ależ bym to zjadła! Wygląda obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Świetne ciacho. Przepis zapisuję;)
OdpowiedzUsuń