Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy i po 1 żółtku. Na końcu delikatnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 170 stopni C. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Ciasto kokosowe:
5 białek
3/4 szklanki cukru kryształu
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić pianę z białek. Dale ubijać, dodając cukier. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąkę, proszek do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Masa I
3 żółtka
3 łyżki cukru kryształu
1 szklanka mleka
1 kostka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino
Wykonanie:
Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem i wlać do gotującego się mleka, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń oraz suchą kawę cappuccino.
Masa II
1/2 l słodkiej śmietany kremowej
2 śmietany "Śnieżka"
1 szklanka adwokata
1 duża paczka biszkoptów
2 łyżki wiórków kokosowych
1 biała czekolada
3 łyżki słodkiego mleka
1-2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubić ze śnieżką, dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych a na końcu rozpuszczoną czekoladę i żelatynę, wymieszać.
Przełożenie placka:
- Połowa biszkoptu
- Połowa masy I
- Placek kokosowy
- Reszta masy I
- Druga połowa biszkoptu
- Masa II
- Grubo posypać wiórkami kokosowymi.
Koleżanka robiła...pycha. Teraz ja się biore za niego.
OdpowiedzUsuń