Składniki:
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
3 kg obranej i pozbawionej pestek cukini
1,5 łyżki soli
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
4 przeciery pomidorowe
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka curry
2 łyżki przyprawy do spagetti
1 łyżka bazylii
pieprz
Wykonanie:
Warzywa czyścimy, a następnie kroimy w kostkę, solimy i pozostawić na 1,5 godziny. Następnie odcedzamy.
Warzywa przekładamy do garnka, gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu.
Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Podajemy np. z makaronem.
Smacznego!
Ciekawy sosik. Dzięki papryce ląduje w akcji ;)
OdpowiedzUsuń