Strony

poniedziałek, 21 września 2015

Sałatka z cukinii

 U mnie jeszcze trwa sezon na cukinie, więc nadmiar zamykam w słoikach, żeby nam przypominała gorące lato. Tę sałatkę zaczerpnęłam tutaj, a że mi posmakowała więc i ja zachęcam do przygotowania.






Składniki:


cukinia lub kabaczek (ok. 2 kg)

0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
2 łyżki soli

Zalewa:

3 szklanki wody
1 szklanka octu
300 g cukru
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Wykonanie:

Młodą cukinię umyć i pokroić w drobne plastry- nie obierać ze skórki. Jeśli mamy starszą cukinię to ją obrać, oddzielić środek z pestkami i pokroić w plasterki.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a cebulę posiekać w półplasterki.
Warzywa umieścić w misce, posolić 2 łyżkami soli, pomieszać i odstawić na 20 minut aby puściły sok.
W tym czasie przygotować zalewę.
Warzywa odcisnąć. Następnie połączyć z zalewą włożyć sałatkę do słoików, uzupełnić zalewą i zakręcić słoiki.
Pasteryzować 20 minut.


Smacznego!

sobota, 19 września 2015

Sałatka z cukinii z papryką

Jak już wspomniałam cukinii u mnie w tym roku pod dostatkiem, więc część z niej przerobiłam na sałatkę. Skorzystałam z przepisu który znalazłam tutaj jednak zmieniłam co nieco w zalewie. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość soli i dodałam 1 szklankę cukru oraz 0,5 szklanki octu. Dzięki temu sałatka zmieniła lekko smak, na słodko winny. Moim zdaniem na lepszy. 









Składniki:


3 kg młodej cukinii
1/2 kg marchewki
1/2 kg cebuli
1 kg czerwonej papryki
4 łyżki soli
1 łyżka oleju na każdy słoik ( ja pominęłam )

Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, solimy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 2-3 godziny. Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy 1 łyżką soli i także odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie warzywa odsączamy i łączymy razem. Dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną paprykę.

Zalewa :

1,5 szklanka octu 10%
2 szklanka cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 łyżeczki białej gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego chilli
po 1 listku laurowym na każdy słoik 
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka kolendry w ziarnach 

Wykonanie:
 

Z podanych składników zagotowujemy w garnku zalewę. Gdy cukier się rozpuści dodajemy przyprawy . Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy na kolejne 3 godziny. Następnie przekładamy  sałatkę do wcześniej wyparzonych słoików razem z zalewą. Do każdego słoika wkładamy po 1 listku laurowym i nalewamy po 1 łyżce oleju. Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 20-30 minut .

Smacznego!


Róbmy przetwory!

piątek, 11 września 2015

Cukinia nadziewana pulpetami i kuskusem

Cukinii u mnie w bród, więc dziś podsuwam pomysł na bardzo pyszne i efektowne danie. Zajadała się nimi cała rodzinka.













Składniki:

4  średnie cukinie
50 dag mięsa mielonego
1-2 jajka
2-3 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka kajzerka namoczona w mleku
sól
pieprz
2/3 szklanki kaszy kuskus


Wykonanie:


Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i ulubionych ziół, zalewany wrzątkiem.
Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, czosnek, namoczoną bułkę i przyprawy.Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe pulpeciki, które układamy na desce.
Kotleciki obsmażamy na rozgrzanym oleju ok. 2 minuty, przekręcając je, aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż i wydrążamy środek. W otworach układamy naprzemiennie pulpecika i łyżkę kaszy.
Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy aż cukinia zmięknie (ok. 20 min)

Smacznego!

poniedziałek, 7 września 2015

Sos słodko-kwaśny z cukini

Cukinia obrodziła w tym roku jak nigdy, więc nadmiar postanowiłam zamknąć w słoiku, aby również zimową porą cieszyć się dobrem minionego lata.




Składniki:


1 kg czerwonej papryki

1 kg cebuli
3 kg obranej i pozbawionej pestek cukini
1,5 łyżki soli
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
4 przeciery pomidorowe
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka curry
2 łyżki przyprawy do spagetti
1 łyżka bazylii
pieprz

Wykonanie:

Warzywa czyścimy, a następnie kroimy w kostkę, solimy i pozostawić na 1,5 godziny. Następnie odcedzamy.
Warzywa przekładamy do garnka, gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu.
Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Podajemy np. z makaronem.


Smacznego!






Warzywa psiankowate 2015 Róbmy przetwory! Warzywa psiankowate 2015

niedziela, 6 września 2015

Ciasto Zmierzch

Dziś prezentuję podpatrzone tutaj ciasto zmierzch. Ponieważ ciasto konsumowały również dzieci, więc nie robiłam kawowej galaretki lecz wierzch pokryłam galaretka wiśniową.








Biszkopt:

3 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
4 kopiaste łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na małych obrotach miksera. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka". Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru i wkładamy znów z papierem do blaszki.

Poncz:

0,5 szklanki przestudzonej osłodzonej kawy z dodatkiem amaretto, rumu, koniaku (alkohol opcjonalnie)

Wykonanie:

Składniki ponczu mieszamy, a następnie  nasączamy biszkopt (dość obficie).

Masa straciatella:

100 - 150 gramów gorzkiej czekolady
0,5 litra śmietanki kremówki 30%
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku

Wykonanie:

Schłodzoną w lodówce czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder. Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietanki, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy na najwyższych obrotach. Szybko wsypujemy startą wcześniej czekoladę, mieszamy łyżką. Krem straciatella wykładamy na naponczowany blat kakaowy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do stężenia do lodówki.3.ie:


Krem cappuccino:

0,5 litra śmietanki kremówki 30%
7 łyżek ulubionego cappuccino (użyłam czekoladowego)
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku

Wykonanie:

Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i cappuccino, miksujemy na najszybszych obrotach, ale tylko momentu do rozpuszczenia kawy. Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu cappuccino, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy na najwyższych obrotach. Krem rozprowadzamy na masie straciatella, wierzch możemy wyrównać przy pomocy skrobki cukierniczej. Blaszkę wstawiamy do lodówki do stężenia.


Galaretka:

2 galaretki wiśniowe
3 szklanki wrzątku

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić aby zaczęła tężeć. Tężejącą galaretkę wyłożyć na zastygnięty krem cappuccino.


Smacznego!