Składniki:
cukinia lub kabaczek (ok. 2 kg)
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
2 łyżki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
300 g cukru
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Wykonanie:
Młodą cukinię umyć i pokroić w drobne plastry- nie obierać ze skórki. Jeśli mamy starszą cukinię to ją obrać, oddzielić środek z pestkami i pokroić w plasterki.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a cebulę posiekać w półplasterki.
Warzywa umieścić w misce, posolić 2 łyżkami soli, pomieszać i odstawić na 20 minut aby puściły sok.
W tym czasie przygotować zalewę.
Warzywa odcisnąć. Następnie połączyć z zalewą włożyć sałatkę do słoików, uzupełnić zalewą i zakręcić słoiki.
Pasteryzować 20 minut.
Smacznego!
0,5 kg marchewki
2 łyżki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
300 g cukru
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Wykonanie:
Młodą cukinię umyć i pokroić w drobne plastry- nie obierać ze skórki. Jeśli mamy starszą cukinię to ją obrać, oddzielić środek z pestkami i pokroić w plasterki.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a cebulę posiekać w półplasterki.
Warzywa umieścić w misce, posolić 2 łyżkami soli, pomieszać i odstawić na 20 minut aby puściły sok.
W tym czasie przygotować zalewę.
Warzywa odcisnąć. Następnie połączyć z zalewą włożyć sałatkę do słoików, uzupełnić zalewą i zakręcić słoiki.
Pasteryzować 20 minut.
Smacznego!