Ostatnio na komunię mojej córci przygotowałam kilka ciast, oto jedno z nich. Kto jeszcze nie próbował tego pysznego ciasta pewnie się zastanowi dla czego w masie budyniowej niema cukru, jednak to nie żadna pomyłka, słodycz pochodzi od dodanych rodzynek.
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki krupczatki
½ łyżeczka proszku do pieczenia
aromat arakowy
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 21 na 32 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną ostudzoną wodą wymieszaną z aromatem arakowym.
Masa budyniowa:
1 ½ szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag margaryny
1 szklanka rodzynek
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki płatków migdałowych
Wykonanie:
Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Masa Cappuccino:
2 szklanki mleka
2 szklanki Cappuccino orzechowego (w proszku)
4 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżka
2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Posypać kakao i schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuń