Strony

niedziela, 17 maja 2015

Wyśmienite Cappuccino

Ostatnio na komunię mojej córci przygotowałam kilka ciast, oto jedno z nich. Kto jeszcze nie próbował tego pysznego ciasta pewnie się zastanowi dla czego w masie budyniowej niema cukru, jednak to nie żadna pomyłka, słodycz pochodzi od dodanych rodzynek.








Biszkopt:


4 jajka
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki krupczatki
½ łyżeczka proszku do pieczenia
aromat arakowy 


Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 21 na 32 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną ostudzoną wodą wymieszaną z aromatem arakowym.

Masa budyniowa: 

1 ½ szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag margaryny
1 szklanka rodzynek
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki płatków migdałowych


Wykonanie:

Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Masa Cappuccino:

2 szklanki mleka
2 szklanki Cappuccino orzechowego (w proszku)
4 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżka
2 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Posypać kakao i schłodzić w lodówce.

Smacznego.




1 komentarz: