Strony

niedziela, 4 stycznia 2015

Rolada w kapuście włoskiej

Na dziś przygotowałam dla was przepyszną roladę mięsną, w kapuście włoskiej. Jest to pieczeń podana w nieco inny sposób niż zwykle, ale bardzo smaczna. Polecam.






Składniki:

70 dag mielonego mięsa
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
4 jajka
2 suche kajzerki
8 sparzonych liści kapusty włoskiej
1/2 szklanki mąki
sól
pieprz
oregano
szklanka białego wina
przyprawa do mięsa mielonego

Wykonanie:

Kajzerkę moczymy w mleku odciskamy, dodajemy do mięsa razem z posiekaną cebulą, 2 jajkami, sola, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Wszystko starannie mieszamy
Na folii lub papierze do pieczenia układamy warstwę liści kapusty tak, by zachodziły na siebie, tworząc prostokąt. Na kapuście rozkładamy mięso, pozostawiając z każdej strony kilka centymetrów wolnego miejsca. Zwijamy roladę obwiązujemy nitka, obtaczamy w roztrzepanych dwóch jajkach i w mące.
Roladę  obsmażamy na patelni na nie wielkiej ilości oliwy często obracając  aby podsmażyła się równomiernie ze wszystkich stron.
Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy białym winem. Posypujemy oregano i pieczemy 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Po upieczeniu usuwamy nitki  roladę kroimy w grube plastry.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz