Składniki:
1,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
8 pełnych łyżek kakao
10 jaj
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczka sody
2 łyżeczka proszku szczypta soli
Wodę, olej, cukier i kakao gotujemy. Odstawić do wystudzenia. Ubić białka dodać cukier, po 1 żółtku i masę kakaową. Ciągle ubijać dodać mąkę, sodę i proszek. Ciasto przełożyć do blaszki 22x37 upiec i przekroić na 2 blaty.
Masa do przełożenia:
850 g gruszek z puszki
1 łyżka cukru
2 jajka
budyń śmietankowy
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 galaretka gruszkowa
1 margaryna
Gruszki pokroić w kostkę. Syrop uzupełnić wodą, tak aby było 0,5 l. W niewielkiej ilości wymieszać jaja, mąkę i budyń. Resztę syropu zagotować i ugotować jak budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Następnie wmiksować margarynę i dodać pokrojone gruszki. masę wyłożyć na pierwszy blat placka i przykryć drugim.
Masa śmietanowa:
1/2 l śmietany 30%
3 galaretki gruszkowe1 szklanka wrzątku
5 sztuk białych michałków
Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę gruszkową wyłożyć na 2 placek posypać pokruszonymi białymi michałkami.
Smacznego!
Bardzo lubię słodkości z gruszkami :)
OdpowiedzUsuńNo nie dziwię się, że smakowało, wygląda bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń