Strony

środa, 1 października 2014

Racuchy na zsiadłym mleku ze śliwkami

Dziś na kolację racuchy. Zamiast jabłek czy rabarbaru postanowiłam użyć śliwek. Były przepyszne, a córci smakowały najbardziej.












Składniki:

1 szklanka zsiadłego mleka
15 dag mąki
2 jajka
sól
olej
cukier puder
cukier waniliowy

Wykonanie:

Mąkę, mleko i żółtka dokładnie  wymieszać, dodać szczyptę soli. Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Do ciasta można dodać pokrojony w kawałki rabarbar (u mnie pokrojone śliwki). Kłaść ciasto łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na półmisek, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz