Składniki:
4 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
1 całe jajo
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany
1 kg jabłek
cynamon
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną i cukrem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę 33x21 wyłożyć papierem lub wysmarować i wysypać tartą bułką. 2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć nim blaszkę i boki. Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Poukładać na cieście lekko posypać cukrem i obficie cynamonem. Drugą część ciasta również rozwałkować i przełożyć na jabłka. Piec ok. 60 minut w 180 st. C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz