Kolorowe puszyste i do tego owocowe. Nic dodać nic ująć, nic tylko piec i zajadać. A przepis znaleziony tutaj.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.
Składniki na masę budyniową:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.
Składniki na masę budyniową:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 łyżki cukru
500 ml mleka
200 g masła lub margaryny
Wykonanie:
W 3/4 szklanki mleka rozprowadzić budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozrobione budynie, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptowy.
Składniki na warstwę brzoskwiniową:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
W 3/4 szklanki mleka rozprowadzić budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozrobione budynie, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptowy.
Składniki na warstwę brzoskwiniową:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie:
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować, wsypać galaretki, wymieszać, rozpuścić. Przestudzić, dodać brzoskwinie. Tężejącą masę brzoskwiniową wyłożyć na krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkopta.
Składniki na warstwę z Nutellą:
400 g Nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego
1 andrut
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować, wsypać galaretki, wymieszać, rozpuścić. Przestudzić, dodać brzoskwinie. Tężejącą masę brzoskwiniową wyłożyć na krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkopta.
Składniki na warstwę z Nutellą:
400 g Nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego
1 andrut
Wykonanie:
Nutellę podgrzać na parze, wkruszyć andruta, wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie, schłodzić. Wyłożyć pozostały krem budyniowy.
Składniki na warstwę śmietanową:
350 ml śmietany 30 %
Nutellę podgrzać na parze, wkruszyć andruta, wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie, schłodzić. Wyłożyć pozostały krem budyniowy.
Składniki na warstwę śmietanową:
350 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru ( opcjonalnie )
galaretka truskawkowa
opakowanie okrągłych biszkoptów
opakowanie okrągłych biszkoptów
starta czekolada do posypania
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. następnie miksując, wlewać tężejącą galaretkę.
Biszkopty poukładać na kremie budyniowym, zalać masą śmietanową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. następnie miksując, wlewać tężejącą galaretkę.
Biszkopty poukładać na kremie budyniowym, zalać masą śmietanową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Smacznego!
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńIle warstw! Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCzy może być 350 g nutelli
OdpowiedzUsuńJak najbardziej 50 gram to przecież niewiele, :)
UsuńUpiekłam placek przepyszny☺
OdpowiedzUsuń