Strony

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ciasto miętus

Ciasto miętus, podejście drugie. Jakoś tak mi posmakowało ciasto z kremem miętowym, że zrobiłam je po raz drugi. Tutaj znalazłam nieco inny przepis i też postanowiłam go wypróbować. Polecam szczególnie dla miłośników mięty. Pyszny i orzeźwiający.





Składniki na biszkopt kakaowy:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie połączyć. Wylać do blaszki (21x32 cm ) , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.

Składniki na masę miętową:

30 dag miętowych landrynek
1/2 szklanki wody
2 budynie śmietankowy
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
30 dag masła

Wykonanie:

Miętusy włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki.
W 1 szklance mleka rozrobić proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty ) , połączyć dokładnie z budyniem. Budyń przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę.

Składniki na masę śmietanową:

2 galaretka agrestowe
2 kubki śmietany kremówki po 330 ml
1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w około 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką.

Dodatkowo:

herbatniki
starta, gorzka czekolada

Przełożenie ciasta:

Na biszkopcie rozsmarować masę miętową.
Na masę miętową wyłożyć warstwę herbatników, przykryć masą śmietanową. Pozostawić w lodówce do stężenia. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jakiś czas temu jadłam podobne u mojej teściowej. Było bardzo smaczne i fajnie orzeźwiające :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przekładaniec. Musiał być mocno orzeźwiający :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń