Ciasto kruche I:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 łyżka smalcu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć na dwie blaszki do pieczenia.
Sezam:
15 dag ziaren sezamu
2 łyżki płynnego miodu
10 dag margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
15 dag ziaren sezamu
2 łyżki płynnego miodu
10 dag margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagotować, wystudzić i wyłożyć na wierzch jednego placka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180;C na 20-25 minut. Upiec.
Kokos:
6 białek
1/2 szklanki cukru kryształu
10 dag wiórek kokosowych
1 mały słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Drugie ciasto surowe najpierw posmarować powidłami i na wierzch wyłożyć ubite białka z kokosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upiec.
Ciasto kruche II :
20 dag mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5 dag margaryny
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić kruche ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Orzechy:
20 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
Wykonanie:
Wszystkie podgrzać ciągle mieszając. Wyłożyć na ciasto miodowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upiec.
Masa:
3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 kostki masła
3 budynie kokosowe
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:Z mąki, budyniu, mleka i cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.
Przełożenie ciasta:
1 ciasto z orzechami
3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 kostki masła
3 budynie kokosowe
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:Z mąki, budyniu, mleka i cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.
Przełożenie ciasta:
1 ciasto z orzechami
2 połowa masy
3 ciasto z sezamem
4 druga połowa masy
5 ciasto z kokosem
6 polewa
Smacznego!
Smacznego!
wygląda bardzo smacznie, wykorzystam przepis:d
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przekładańce! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTeż upiekłam to ciasto. Wyszło bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń