Robiłam już kilka wersji naleśników. Wszystkie bardzo nam smakują. W moich zbiorach chomikowałam przepis na naleśniki z farszem jajecznym. Dziś je w końcu wypróbowałam. Farsz jest pyszny, ale troszkę mdły, dlatego należy je dobrze doprawić. Postanowiłam je obtoczyć w panierce i podać jako krokiety. Były pyszne.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1-2 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli
szczypta cukru
Wykonanie:
Z podanych składników przygotować ciasto. Odstawić na chwilę, a w tym czasie przygotować farsz.
Składniki na farsz:
5 jaj
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować, obrać i posiekać. Na stopiony tłuszcz dać mąkę, rozprowadzić mlekiem. Gdy zacznie gęstnieć dodać jajka i szczypiorek. Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w rulonik, lub panierować w jajku i bułce.
Smacznego!
Ja oprócz jajek dodawałem jeszcze podsmażonego na maśle pora, kukurydzę i ser żółty! Efekt niesamowity :)
OdpowiedzUsuń