Strony

środa, 22 stycznia 2014

Kremowe rurki w chałwowej masie

Przepis na to pyszne ciasto wzięłam z gazetki Ciasta na stół, którą jakiś czas temu kupiłam. Bardzo spodobał mi się jego wygląd. A ponieważ w skład wchodzą jabłka, które uwielbiam postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się, był wprost przepyszny.












Składniki:

8 jajek
30 dag cukru
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 180 º C około 30 - 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.


Ciasto na rurki:

25 dag mąki
12,5 dag masła
12,5 dag śmietany
1 żółtko
szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię (min. 2 godz.) Wyjąć I podsypując mąką, rozwałkować bardzo cieniutko. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 -2 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Gorące ściągać z foremek.

Masa chałwowa:

4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 szklanki mleka
40 dag masła
30 dag chałwy waniliowej

Wykonanie:

3/4 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka oraz mąki. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń. Dodać pokruszoną chałwę. Dobrze połączyć składniki. Rurki nadziać masą chałwową.
masa jabłkowa:

2 kg jabłek 
2 galaretki agrestowe
cukier do smaku

Wykonanie:

 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (po obraniu wyszło mi 1,2 kg jabłek) podsmażyć (od momentu jak zacznie pyrkać jakieś 5-10 minut). W razie potrzeby dodać odrobinę wody (u mnie nie była potrzebna) i cukier do smaku. Należy uważać jednak żeby nie przesłodzić bo jabłka powinny być kwaskowate. Gdy jabłka będą podsmażone dodać 2 suche galaretki, dokładnie wymieszać, wystudzić.


Polewa:

1/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany

1 łyżka kakao
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wrzątku

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody. W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zagotować (dobrze mieszać żeby nie było grudek) dodać rozpuszczoną żelatynę. Przestygniętą polewą smarować place


Przełożenie ciasta:

Połowa biszkopta - cienka warstwa masy chałwowej - połowa jabłek - rurki nadziane masą chałwową - druga część jabłek - cienka warstwa masy chałwowej - druga połowa biszkopta - polewa


Smacznego!

3 komentarze: