Składniki:
8 jajek
30 dag cukru
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 180 º C około 30 - 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
Ciasto na rurki:
25 dag mąki
12,5 dag masła
12,5 dag śmietany
1 żółtko
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię (min. 2 godz.) Wyjąć I podsypując mąką, rozwałkować bardzo cieniutko. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 -2 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Gorące ściągać z foremek.
Masa chałwowa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 łyżka kakao
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wrzątku
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki mleka
40 dag masła
30 dag chałwy waniliowej
Wykonanie:
3/4 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka oraz mąki. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń. Dodać pokruszoną chałwę. Dobrze połączyć składniki. Rurki nadziać masą chałwową.masa jabłkowa:
40 dag masła
30 dag chałwy waniliowej
Wykonanie:
3/4 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka oraz mąki. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń. Dodać pokruszoną chałwę. Dobrze połączyć składniki. Rurki nadziać masą chałwową.masa jabłkowa:
2 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
cukier do smaku
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (po obraniu wyszło mi 1,2 kg jabłek) podsmażyć (od momentu jak zacznie pyrkać jakieś 5-10 minut). W razie potrzeby dodać odrobinę wody (u mnie nie była potrzebna) i cukier do smaku. Należy uważać jednak żeby nie przesłodzić bo jabłka powinny być kwaskowate. Gdy jabłka będą podsmażone dodać 2 suche galaretki, dokładnie wymieszać, wystudzić.
Polewa:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 łyżka kakao
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wrzątku
Wykonanie:
Smacznego!
rewelacyjnie ciacho:)
OdpowiedzUsuńWygląda super:)
OdpowiedzUsuńrobiłam to ciasto ale z rurkami z biedronki też wyszło pyszne//
OdpowiedzUsuń