Dziś kolejna propozycja wigilijna, zakwas już zrobiłam i zlałam do butelek, a teraz kolej na uszka do barszczyku. Postanowiłam je zrobić wcześniej i zamrozić. Czas szybko mija a pierogi i uszka zajmują dość dużo czasu, więc przygotowuję je wcześniej.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1 szklanka gorącej wody
1 małe jajko
sól
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy sól oraz jajko i wszystko zarabiamy dobrze ciepłą wodą. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykrywamy miską i pozostawiamy na ok. 30 minut aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Składniki na farsz:
2 duże garście suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
Wcześniej namoczone grzyby gotujemy, odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle, łączymy z grzybami i przyprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Kroimy w kwadraty. Nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Następnie przeciwległe rogi sklejamy razem tworząc zgrabne uszko. Gotujemy w słonym wrzątku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz