Dziś na blogu zwykłe ciasto, ale smak niezwykły. Ciasto przygotowałam z tego co miałam pod ręką, czyli brzoskwinie, orzechy ( bardzo zdrowe ), galaretki i śmietana kremówka. Śmietanę można zastąpić śnieżką wtedy będzie mniej kaloryczne.
Biszkopt:
5 jaj
3/4 niepełna szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w u:bite jajka. Przełożyć na blaszkę i upiec.
Ciasto orzechowe:
4 białka
2 żółtka
10 dag cukru
10 dag orzechów mielonych
5 dag kokosu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku dopieczenia
Wykonanie:
Białka ubić, utrwalić cukrem, następnie dodać żółtka i wszystkie pozostałe składniki. Upiec.
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie:
Sok z brzoskwiń podgrzać i rozpuścić w nim galaretki. Brzoskwinie zmiksować i połączyć z rozpuszczonymi galaretkami.
Masa śmietanowa:
Pojemnik śmietany kremówki 330 ml.( może być więcej )
1 galaretka
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić a następnie połączyć z ubitą śmietaną.
Przełożenie ciasta:
Na biszkopt wyłożyć tężejącą masę brzoskwiniową, przykryć ciastem orzechowym a następnie wyłożyć masę śmietanową.
Smacznego!
wgląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńile pysznych warstw!
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem, wygląda świetnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń