Swego czasu wzięłam z Biedronki gazetkę z inspiracjami kulinarnymi i spodobał mi się ów przepis. Ponieważ nie bardzo lubię monotonię w kuchni, więc przygotowałam je. Smakowo są bardzo pyszne i nikt z najbliższych nie wybrzydzał.
Składniki:
60 dag łopatki wieprzowej
1 czerwona papryka
10 dag szynki wędzonej
350 ml. bulionu
1 cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
100 ml oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Cebulę posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, a szynkę w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, przesmaż szynkę do lekkiego zrumienienia, dodaj cebulę, paprykę, natkę pietruszki i smaż ok. 5 minut na wolnym ogniu. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Na każdy plaster połóż łyżką farsz, brzegi mięsa zawiń do środka i zawiń w roladki. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż roladki na rumiano ze wszystkich stron, następnie podlej bulionem i duś do miękkości. z mąki i masła przygotuj zasmażkę i zagęść powstały sos. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Roladki podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz