Strony

sobota, 12 października 2013

Rolada w waflu

Dziś znów ciasto, no cóż już taka jestem że bardzo lubię słodkości. Jedne są bardziej wystawne inne po prostu niedzielne, ale wszystkie są słodkie i poprawiają nastrój. A szczególnie w takie słotne jesienne dni.






Upiec 2 biszkopty, jasny i ciemny

Biszkopt:

5 jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem i ciągle ubijając dodać żółtka i olej. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Upiec. Po wystygnięciu pokroić w poprzek na 8 pasków.
Biszkopt ciemny wykonać tak samo, tylko od mąki odjąć 2 łyżki i zastąpić kakao.

Masa:

1/2 kg cukru
1 litr mleka ( odlać jedną szklankę na rozpuszczenie budyni )
2 budynie waniliowe
3 łyżki kaszy manny
4 łyżki mąki

Wykonanie:

Cukier rozpuścić jak karmel, gdy rozpuszczony powoli wlać wrzące mleko. Mieszać do rozpuszczenia karmelu. Następnie wlać resztę rozpuszczonych składników i zagotować. Na końcu w gorący budyń w miksować 2 margaryny palmy.


Dodatkowo:

4 sztuki wafli tortowych

Gorącym karmelem smarujemy wafle, 8 pasków jasnych i 8 pasków ciemnych. Układamy na posmarowanym waflu pasek ciemny i obok pasek ciemny i na przemian. Owijamy waflem w roladę za pomocą ścierki, zostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!


Krówkowe Wariacje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz