Oto kolejny post z dodatkiem dyni. Dodatek syropu imbirowego sprawia, że naleśniki są lekko pikantne i rozgrzewające, ale bardzo pyszne. A dodatek mąki razowej czyni je bardziej sycącymi i zdrowszymi dla naszego układu pokarmowego.
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka mąki pszennej
1-2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
4-5 łyżek oleju
Wykonanie:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe ( powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany ). W razie potrzeby dosypujemy jeszcze ciut mąki, odstawiamy do odpoczęcia, a następnie na patelni smażymy naleśniki.
Farsz:
10 dag białego sera
2 szklanki drobno posiekanej dyni
250 mililitrów soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
1 łyżka drobno startego imbiru
odrobinka barwnika w koloże wiśniowym ( niekoniecznie)
Wykonanie:
Dynię gotujemy na parze do miękkości. W małym garnku zagotowujemy sok, dodajemy miód i starty imbir. Gotujemy na wolnym ogniu aż syrop zgęstnieje ko.15 minut. Dynię mieszamy z serem i syropem imbirowym. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki. Zapiekamy. Skrapiamy odrobinką krwawego syropu imbirowego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz