Składniki:
1 kg twardych gruszek
5 dużych jaj
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 gorzka czekolada
10 dag orzechów
Wykonanie:
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Masło roztopić. Czekoladę i orzechy drobno posiekać.Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodawać porcjami mąkę z proszkiem. Pod koniec wlać ciepły tłuszcz, dodać czekoladę i orzechy. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem blachy lub tortownicy. Ułożyć na nim gruszki ( grzbietami do góry ). Piec ok 1 godz. w 180°C
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz