Ciasto I
4 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier, po jednym żółtku, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Ciasto II
4 jaja
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wykonać tak jak ciasto pierwsze.
Ciasto III
5 białek
15 dag cukru kryształu
20 dag orzechów krojonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku dopieczenia
Wykonanie:
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać dodając cukier. Gdy jest dobrze ubite, dodać orzechy zmieszane z mąką i proszkiem dom pieczenia. Wyłożyć na blaszkę i piec 30-40 minut w 170 st. C.
Ciasto IV
20 dag wiórków kokosowych
15 dag cukru kryształu
5 białek
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczkaq proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z białek ubić pianę, i nie przerywając ubijania dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści, delikatnie wymieszać z resztą składników, wyłożyć na blaszkę i upiec ok. 20 min. w 180 st. C.
Krem:
1 litr mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 żółtek ( pozostałych z ciast)
15 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
1 kostka margaryny
1 galaretka wiśniowa
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
1 mały słoiczek drylowanych wiśni w syropie
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Z owoców odlać syrop, brzoskwinie i ananasy pokroić w drobną kostkę. 1/2 litra mileka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąkę. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć masło z margaryną i dalej ucierać, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać tężejącą galaretkę wiśniową.
Przełożenie tortu:
- ciasto jasne
- 1/2 pierwszej części masy
- pokrojone brzoskwinie:
- druga połowa masy pierwszej
- ciasto orzechowe
- 1/2 masy z galaretką
- drylowane wiśnie
- druga połowa masy z galaretką
- ciasto kokosowe
- 1/2 trzeciej masy
- pokrojone ananasy
- druga połowa trzeciej masy
- ciasto kakaowe
- polewa czekoladowa
Wow, jaki złożony tort! I pyszny krem, uwielbiam takie ciasta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPyszny i bardzo pracochłonny :)
UsuńPiękny i okazały!Na pewno był bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńW przepisie na drugie ciasto jest podane : 2 lyzki maki pszennej i 2 plaskie lyzki maki pszennej...???
UsuńBardzo dziękuję za wychwycenie błędu :) już poprawiłam;
Usuń