Resztę zebranych na działce ogórków zrobiłam na pikantnie. Robi się je bardzo szybko i są gotowe do jedzenia po 24 godzinach.
2 kg gruntowych ogórków
4 łyżki soli
3 główki czosnku
3 łyżeczki chili
12 łyżek oleju
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
Wykonanie;
Ogórki umyć i pokroić w grubsze plastry lub ćwiartki, zasolić i odstawić na 12 godzin. Po 12 godzinach odlać wodę, dodać czosnek, jeżeli jest duży to pokroić, dodać chili i wymieszać. Zagotować ocet z cukrem i olejem i gorącą zalewą zalać ogórki. pozostawić na kolejne 12 godzin. Ogórki są dobre gdy opadną na dno. Przełożyć do słoików i zamknąć. Jeżeli są przechowywane w chłodnym pomieszczeniu nie należy ich pasteryzować, ale ja dla pewności odlewam zalewę, doprowadzam do wrzenia i gorącą zalewam ogórki w słoikach, a następnie odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Smacznego!
Przepis ciekawy i możliwy do wykorzystania w Arabii Saudyjskiej :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zebrałam ogórki i zastanawiał sie co z nimi zrobić, takie trochę niekształtne są...idę kroić:)
OdpowiedzUsuńprzepis ciekawy i na pewno wart wypróbowania :)) czas zapisać i czekać, gdy znowu kilka ogórków na ogródku urośnie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Uwielbiam te ogórki są po prostu genialne 😊
OdpowiedzUsuńPolecam, są przepyszne ☺☺☺i nie pasteryzuje,rok nie wytrzymały, bo zjedzone
OdpowiedzUsuńRobię drugi rok pod rząd są przepyszne. Polecam
OdpowiedzUsuńSą pyszne robiłam już kilka razy jak kto lubi na ostro polecam
OdpowiedzUsuń