Witam Was serdecznie! Dzisiaj proponuję wam bardzo szybkie w wykonaniu ciasto Esmeralda. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Wiadomo że te ciasta zawsze się udają a zwłaszcza tak proste jak to.
Upiec biszkopt z 4 jaj
Krem;
2,5 szklanki mleka
1,2 szklanki cukru
4 żółtka
3/4 szklanki mąki pszennej
1,2 kostki masła
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, mąkę rozpuścić w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do utartych żółtek, zagęścić rozpuszczoną mąką, zgotować, wystudzić. Utrzeć z masłem.
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
3 paczki herbatników
1 paczka krakersów
1/2 litra śmietany 36%
cukier do smaku
śmietan-fix
płatki czekoladowe
Wykonanie;
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i zagęstnik
Składanie:
1 biszkopt
2 krem
3 herbatniki
4 ciepła masa krówkowa
5 krakersy
6 bita śmietana
7 płatki czekoladowe lub starta czekolada
Smacznego!
Wygląda przepysznie i z pewnością tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńJa też takie robię, ale nazywa się całkiem inaczej. Tak czy siak, jest przepyszne!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się wspaniale. Zastanawiają mnie tylko krakersy, ponieważ są słone - czy to jakoś wpływa na smak Esmeraldy?
OdpowiedzUsuńSłone dodatki podkreślają smak ciasta :)
Usuńok
OdpowiedzUsuńok
OdpowiedzUsuńSuper ciasto polecam
OdpowiedzUsuń