Strony

wtorek, 13 sierpnia 2013

Cukinia a-la ananas

Kolejny mój wpis poświęcam cukini.. Bardzo lubię to warzywo ponieważ ma wiele zastosowań. Ma neutralny smak i można z jej udziałem zrobić bardzo wiele potraw. Dziś zrobiłam ją na słodko w aromacie ananasowym. W rezultacie zastąpi ananasa w cieście i deserze.



3 kg cukini pokrojonej a plasterki lub kostkę
2 łyżki kwasku cytrynowego
1,5 litra wody
1 aromat ananasowy
1 kg cukru

Wykonanie:

Cukinię obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. W wodzie rozpuścić kwasek i zalać nią cukinię, pozostawić na całą noc. Następnego dnia zlać wodę zagotować z cukrem i aromatem, dodać cukinię i ponownie zagotować. Gorącą wkładać do słoików, zamknąć i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Nie pasteryzować!

Smacznego!





Zapasy na zimę - I edycja 2013

3 komentarze:

  1. wspaniały przepis miałam go lecz zagubiłam tylko zastanawiam się skąd wziąć aromat ananasowy ja dodawałam cukier waniliowy pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupowałam na allegro, tam jest mnóstwo różnych smaków
      Pozdrawiam

      Usuń