Przeglądając swoją książeczkę na zimowe przetwory natknęłam się na ciekawy moim zdaniem przepis. Ponieważ miałam trochę czerwonych porzeczek postanowiłam go wypróbować, ku mojemu zaskoczeniu połączenie owych składników okazało się genialne. I dżem wyszedł bardzo pyszny.
Składniki:
80 dag czerwonych porzeczek
1 kg cukru
6 łyżek wiórków kokosowych
2 małe kieliszki sherry
opakowanie żelfiksu
Przygotowanie:
Porzeczki umyć, zerwać z gałązek i przetrzeć przez gęste sito lub odwirować w sokowirówce.
W rondlu wymieszać przecier z żeifiksem i podgrzewać, mieszając. Gdy zacznie wrzeć, dodać cukier i wiórki.
Znów doprowadzić do wrzenia, nie przerywając mieszania.
Gotować minutę.
Na końcu wlać sherry. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych stoików, zakręcić, ostudzić.
Smacznego!
Ciekawe połączenie kokos i porzeczka... Zaryzykuję i zrobię według tego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga na temat ćwiczeń Pilates.