Strony

niedziela, 5 maja 2013

Kremówka z ciasta francuskiego

W końcu na dobre zagościła wiosna, a wraz z nią zaczęły się prace w ogrodzie. Właśnie dla tego z kupionego wcześniej ciasta francuskiego powstała tylko kremówka, choć w rzeczywistości miało być coś innego:) niestety zabrakło czasu, a i termin ważności dobiega końca, więc trzeba było upiec coś na szybko.





1 opakowanie ciasta francuskiego


Ciasto rozwinąć przeciąć na dwie części i upiec dwa placki.

Krem:

15 dag cukru
15 dag mąki
3 jaja
1/2 litra i 1/4 szklanki mleka
cukier waniliowy

Wykonanie:

Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką. Mleko zagotować i zalać nim utarte żółtka z mąką, a następnie ciągle mieszając, ugotować budyń. Gorącym budyniem przełożyć placki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
W przypadku robienia kremówki z dwóch ciast należy przygotować krem z dwóch porcji.
                                                     Smacznego!


                                                             Czas na ciasto francuskie

1 komentarz: