Strony

wtorek, 21 maja 2013

Gołąbki z młodej kapusty

Moją potrawą, do której zawsze dodaję maggi- i to w dość sporych ilościach :), są gołąbki. Nikomu nie trzeba przedstawiać i zachwalać, bo przecież każdy wie jakie są pyszne. A dziś zdradzam wam nasz rodzinny sekret najlepszych gołąbków na świecie. Prócz soli, pieprzu i czosnku dodajemy sporą ilość maggi,
właśnie owa przyprawa czyni je wyjątkowymi






Do przygotowania gołąbków użyłam:

2 główki młodej kapusty
2,5 szklanki ryżu
70 dag mięsa mielonego
2 duże cebule
2 łyżki maggi
sól
pieprz
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Kapustę wypłukać i sparzyć w słonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu. Cebulę oczyścić pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z dodatkiem masła.
Ryż ugotować w lekko słonej wodzie w proporcji 2:1 czuli 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu.
Mięso przyprawić czosnkiem, dodać ryż, usmażoną cebulkę, pieprz oraz maggi. Całość dobrze wymieszać. Z kapusty powycinać twarde części. Na liście nakładać ryż i zwijać. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty i ułożyć warstwę gołąbków. Zalać bulionem z dodatkiem maggi, a na wierzch ułożyć wiórki masła i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Podawać polane sosem.

                                                                                          Smacznego!

                                                                         

3 komentarze: