Strony

czwartek, 30 maja 2013

Ciasto Poezja smaków

Dziś publikuję bardzo pyszne cisto z książki siostry Anastazji. Połączenie masy jabłkowej z ciastem orzechowym tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową. Ja właśnie bardzo lubię takie połączenie, więc dosyć często piekę ciasta z jabłkami.




Ciasto I:


20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
20 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
8 jaj
1 cukier waniliowy
5 dag płatków migdałowych
5 dag orzechów krojonych
20 dag cukru kryształu

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do 2 blaszek jednakowej wielkości.
Ubić białka z cukrem kryształem i równomiernie rozłożyć na powierzchni obu placków. Jeden posypać płatkami migdałowymi a drugi pokrojonymi orzechami. Piec ok. 35 min. W 180 st.


Biszkopt orzechowy:




4 jaja
4-5 łyżek mielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
5 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:



Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka a następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzech i bułkę tartą. Wylać do blaszki o takiej samej wielkości jak blaszka z ciasta I. Upiec.

Masa jabłkowa:


1 kg jabłek
1 łyżka masła
1 czerwona galaretka



Wykonanie:



Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, wmieszać suchą galaretkę i jeszcze chwilę dusić.



Krem:


1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowym
1 kostka masła



Wykonanie:



Z mleka, żółtek, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotowac budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem.



Dodatkowo:


1 mały słoik powideł śliwkowych lub galaretki porzeczkowej domowej roboty



Przełożenie ciasta:


1 ciasto pierwsze z orzechami
2 masa jabłkowa
3 biszkopt orzechowy
4 powidła
5 krem
6 ciasto pierwsze z migdałami
7 polewa- dowolna dekoracja






4 komentarze: