750 g mielonego mięsa
1 bułka
150 ml mleka
2 cebule
1 jajko
1 łyżka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
2 łyżki masła
pół łyżeczki soku z cytryny
250 ml śmietany
kilka łyżek świeżo utartego chrzanu
sól
pieprz
cukier
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę. Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Mieszamy mielone mięso, bułkę, jajo, mąkę ziemniaczana, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną na łyżce oleju cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Zagotowujemy niedużą ilość osolonej wody. Z masy formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy je stopniowo do wrzątku. Gdy woda zacznie znowu wrzeć gotujemy klopsy 3 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do wrzątku wrzucamy następną porcje. Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej i jedna ziemniaczanej i powoli, stale mieszając dolewamy wywar pozostały po gotowaniu pulpetów oraz śmietanę . Odstawiamy rondelek i doprawiamy sos, dodając do niego sól, cukier, trochę soku z cytryny oraz utarty chrzan. Pulpety możemy podawać z makaronem, z ryżem, z kaszą albo ziemniakami i surówka z marchwi . Jeżeli chcemy , możemy nadziewać pulpety ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami.
Smacznego!
w sosie chrzanowym jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy i zapraszamy do nas :)