Od czasu do czasu lubię upichcić żeberka, przyrządzam je na różne sposoby.. W spiżarni pozostały jeszcze suszone grzybki- oczywiście z własnych jesiennych zbiorów- więc dziś mięsko w aromatycznym sosiku grzybowym. Zapach unosił się na cały dom, więc żeberka znikły bardzo szybko.
składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
30 g suszonych grzybów
2 łyżki mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
olej
sól
pieprz
wykonanie:
Żeberka oczyścić, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym podzielić na porcje . W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim żeberka ok . 15 min z każdej strony . Najlepiej przykryć garnek pokrywką , żeby mięso się poddusiło.
Cebule obrać i drobno posiekać . Dodać do mięsa , a następnie podlać wodą i wymieszać. wrzucić suszone grzyby i całość dusić około 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając .
Sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietanką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Gotowe żeberka można podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz