Czy jest ktoś kto nie lubi placków ziemniaczanych? Ja z pewnością się do nich nie zaliczam, ponieważ mogła bym je jeść praktycznie codziennie, ale dbając o linię nie robię ich zbyt często. Główny składnikiem są oczywiście obrane i umyte ziemniaki, które ściera się na tarce, z dodatkiem jajka, cebuli oraz innych przypraw, a następnie smaży się na tłuszczu. Podawać je można z różnymi sosami, gulaszami, gęstą kwaśną śmietaną a nawet z konfiturami.
Do przygotowania placków potrzebowałam: 6-7 ziemniaków 1 jajo 2-3 łyżki mąki pszennej (w zależności od ziemniaków) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 duża cebula sól pieprz ziołowy olej do smażenia Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąki oraz przyprawy. Wymieszać. Na rozgrzany olej nakładamy masę łyżką formując nieduże placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron.
Kocham placki ziemniaczane, jedzenie ich stało się u mnie tradycją często goszczą u mnie na stole.
OdpowiedzUsuńPięknie te wyglądają :) Pyszności.