Spróbuj koniecznie
Do przygotowania ciasta użyłam:
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wsyp do miski dodaj cukier, miękką margarynę, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagnieć na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie części i zamroź (minimum 2 godziny).
3 śmietany 18 % po 400 ml
3 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 białek
Do drugiego naczynia wlej śmietanę, dodaj budynie śmietankowe i cukry. Wszystko wymieszaj , a następnie zmiksuj.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce, wlej masę budyniową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz 45 min. w temp. 175 stopni C.
Witam . Prosze mi powiedziec czy zamiast smietany moge zrobic to z Jogurtu naturalnego ??
OdpowiedzUsuńMyślę że można aczkolwiek ja w tym przepisie nie zamieniałam śmietany na jogurt, ponieważ jogurt jest chudy i ciasto może mieć troszkę inny smak
OdpowiedzUsuńWitam pytanko jakiej pojemności te śmietany
OdpowiedzUsuńojej przepraszam że nie napisałam :)
OdpowiedzUsuń3 kubki po 400 ml
Ciasto przepyszne,zrobilam z truskawkami.Bardzo dziekuje za przepis. Pozdrawiam cieplo, Iwona
OdpowiedzUsuńczy budynie muszą być ugotowane czy mam po prostu wymieszać proszek?
OdpowiedzUsuńDo ciasta należy dodać proszek budyniowy.
Usuń