Do przygotowania ciasta użyłam:
3 szklanek mąki
3 jajek1 szklanki mleka
10 dkg drożdży
10 dag margaryny
10 łyżek cukru
3 łyżki rumu lub spirytusu
olejek pomarańczowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania
wykonanie:
Mleko , cukier i margarynę podgrzać, aż tłuszcz się rozpuści. Połowę płynu przelać do miski, wbić jajka i zmiksować. W drugiej połowie rozpuścić drożdże i połączyć z pierwszą połową. wsypać mąkę i wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć na blat podsypany obficie mąką (ponieważ ciasto jest dość rzadkie, ja w sumie zużyłam prawie kilogram). Rozwałkować na grubość około 2 cm. Z ciasta wykrawać krążki z dziurką w środku. Resztki ciasta zagniatać i ponownie wycinać koła. Smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor z obu stron. Osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz