-
- Jakiś czas temu piekłam pyszne ciasto, ale jakoś nie miałam weny aby go dodać. Przepis zaczerpnięty tutaj
-
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki
1/2 gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać do formy 21x323 wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180 st C
Wkładka serowa:
500 g twarogu
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
4 jajka- 1 garść drobno pokrojonych kandyzowanych ananasów
- Wykonanie:
Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ucierając dodać masło, ser i i budyń wymieszany z mlekiem, na koniec wmieszać ubite na sztywno białka oraz obtoczone w mące ananasy. Wylać do blachy (w której wcześniej piekliśmy biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min. w temp. 180 st. C. Wystudzić.
Krem:
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Budyń z mąką rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i mieszając ugotować budyń. Schłodzić. Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec miksując dodać sok z cytryny.
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
4 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji
Przełożenie ciasta:
Zimny biszkopt przeciąć na pół i lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Łyżkę kremu odłożyć a resztę podzielić na dwa. Brzoskwinie pokroić w paski i podzielić na dwa.
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować i położyć połowę brzoskwiń. Na brzoskwinie położyć wkładkę serową, drugą połowę kremu i brzoskwiń i przykryć biszkoptem. Górę posmarować łyżką kremu i posypać startą czekoladą. -
- Smacznego!
piątek, 24 lutego 2017
czwartek, 23 lutego 2017
American donuts - pączki amerykańskie
Już dawno nosiłam się z zamiarem upieczenia tych pięknie wyglądających amerykańskich pączków z dziurką. W końcu znalazłam odpowiedni przepis i postanowiłam że w tym roku się skuszę i wiecie co? Są lepsze od kupnych!
Ciasto:
21 g suszonych drożdży lub 42 g świeżych
120 ml wody
530 ml mleka pełnotłustego
170 g cukru
3 jaja
1,5 łyżeczki soli
113 g masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki spirytusu
940 g mąki pszennej do wypieków
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Wykonanie:
Z drożdży wody 1 łyżki cukru 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w mleku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Musi być ciepłe, ale nie gorące.
Do miski wsypać 3 szklanki mąki, jaja, zaczyn z drożdży, cukier i mleko z masłem. Dobrze wymieszać ręką. Dodać spirytus i wanilię. Stopniowo dodawać resztę mąki i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szczelnie folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Podsypać blat mąką i wyłożyć ciasto z miski. Posypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o grubości 1,5 cm. Wykrawać pączki szklanką lub wykrawaczem do ciastek. Wycinać w środku kółka nakrętką od butelki.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Olej rozgrzać w szerokim garnku do 180 stopni C. Wkładać pączki partiami i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe zanurzać w lukrze do połowy i posypać ulubioną posypką.
Lukier:
113 g masła
375 g cukru pudru,3 szklanki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
135 mi gorącego mleka
Wykonanie:
Maso roztopić i do ciepłego masła dodać cukier puder i wanilię.Wymieszać rózgą.Następnie dodać ciepłe mleko i wymieszać do gładkiej konsystencji.Lepiej jak lukier jest bardziej gęsty.Jeśli nie jest to dosypać cukru pudru.
Smacznego!
środa, 1 lutego 2017
Pierogi z kapustą i podrobami
Na dzisiejszy obiad przygotowałam pierogi. Tym razem z kapustą i podrobami wieprzowymi. Do przygotowania ciasta użyłam mąki Szymanowskiej nasze młyny oraz oleju rzepakowego Polskiego. Całość okrasiłam smażoną cebulką. Pycha.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, wlać wodę i zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić aby odpoczęło.
Farsz:
1 nieduża główka kapusty
1/2 kg podrobów wieprzowych
2 cebule
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i ugotować, a następnie odcisnąć I pokroić. Podroby również ugotować w wodzie z dodatkiem soli, gdy przestygnie zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Składniki farszu razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykroić odpowiedniej wielkości kółka, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej słonej wody, mieszając aby nam się nie przykleiły do dna. Gdy wypłyną gotować jeszcze 1-2 minutki. Wyjmować łyżką cedzakową, a następnie przelać zimną wodą. Podawać okraszone cebulką.
Smacznego !
Smacznego !
Subskrybuj:
Posty (Atom)