wtorek, 25 marca 2014

Wielkanocne jajka z galarety

Mięsną galaretę postanowiłam podać nieco inaczej niż zwykle. Do wydmuszek z jajek włożyłam groszek, kukurydzę pokrojoną marchewkę oraz rozdrobnione mięso z kurczaka, a to wszystko wypełniłam wywarem z dodatkiem żelatyny. Po zastygnięciu usunęłam skorupki. Taki jajka z galarety z kurczaka nie tylko są smaczne, wyglądają też bardzo ładnie i kolorowo. Idealna przekąska z na Świąteczny stół.















Składniki:

20 wydmuszek z jajek
groszek z puszki
kukurydza z puszki
2 udka z kurczaka
1 marchewka
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
2,5 dag żelatyny
1 litr wywaru
sól
pieprz

Wykonanie:

Mięso oczyścić, pozbawić tłuszczu, zalać 1,5 litrem wody, dodać oczyszczoną marchewkę, ziele, liście i sól. Gotować do miękkości mięsa. Wywar przecedzamy, dodajemy żelatynę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do wydmuszek wrzucamy groszek, kukurydzę, pokrojoną marchewkę oraz rozdrobnione kawałki mięsa. Całość wypełniamy wywarem i pozostawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem usuwamy skorupki.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz