piątek, 15 listopada 2013

Ciasto cappuccino

Dziś kolejne jak zwykle szybkie ciasto. Tym razem o smaku kawowym. Dodatek kawy cappuccino nadaje mu wyjątkowy niepowtarzalny smak. Niestety zdjęcie nie jest najlepszej jakości, lecz było pieczone na dzień nauczyciela i nie miałam możliwości robić sesji zdjęciowej. Lecz mimo to polecam do wypróbowania.



Biszkopt:

4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, a następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masty delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Upiec.

 Krem cappuccino:

1,5 margaryny
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
5 łyżek cappuccino

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, mąki, cukru oraz kawy ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z budyniem.

 Bita śmietana:

1/2 l śmietany kremówki
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, a następnie połączyć z żelatyną

Przełożenie ciasta:

biszkopt- masa cappuccino- śmietana- kakao

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ciasto super. jeśli smakuje tak samo jak wygląda to rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cappuccino lubię bardzo, również w formie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń